utorak, 26 mart 2019 06:36

Svečanost u somborskom gerontološkom centru: Briga o starima - tragovi dobrote

Velikom izložbom od trideset slika koje su nastale prošle godine tokom trajanja likovnih kolonija „Sunčana jesen života“ i „Miholjdanski krajolik“, a obe pod okriljem Gerontološkog centra „Sombor“, izloženih u Galeriji Kluba penzionera „Selenča“ na Prvomajskom bulevaru, kolektiv i stanari ove socijalne ustanove za brigu o starim licima dočekali su u četvrtak, 21. marta, prvi dan proleća. Postavku pod nazivom „Odraz čežnje – trag dobrote“, prigodnim rečima otvorio je Palimir Tot, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. On je potom, zajedno sa pomoćnikom sekretara Predragom Radovićem, posetio gradilište na objektu koje se nalazi na Prvomajskom bulevaru i od strane Zorana Drče, direktora Gerontološkog centra, upoznat sa tokom i dinamikom radova koji su u punom jeku.

Izražavajući neskriveno zadovoljstvo rezultatima postignutim u radu ove ustanove tokom minule dve godine, Palimir Tot je posebno ukazao i na jedinstvenost somborskog Gerontološkog centra u brizi o starim licima, u stvaranju boljih uslova za negu i brigu o njima u čemu ovaj Centar i ubuduće može da računa na podršku pokrajinske Vlade.
O delu programa koji, osim ostalog, imaju humanitarni karakter, na svečanosti je govorio direktor Zoran Drča. – U svom prostoru priređujemo likovne izložbe, mesečnu tribinu „Susret u lepoj reči“, bogatimo književni fond u Biblioteci Centra koja je nedavno i zvanično verifikovana za takvu delatnost, organizujemo gostovanja kulturno-umetničkih društava iz našeg grada i okoline, koncerte, male pozorišne predstave i promocije književnih dela. Ostvarivanje takvih programa i te kako utiče na bogatstvo i kvalitet života starih lica koji su ovde našli svoju adresu. Deo toga je i organizovanje čak dve likovne kolonije: „Sunčana jesen života“ (čiji je selektor vajar i slikar Milenko Buiša), koja se već osamnaest godina održava u objektu na Apatinskom putu, a od pre dve godine i „Miholjdanski krajolik“ (selektor i urednik David Kecman Dako), uz učešće samo žena, a koje neguju akademski likovni izraz.

Svečanosti povodom otvaranja izložbe, osim čelnih ljudi Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova kao i umetnika-učesnika obe likovne kolonije, prisustvovali su mnogi gosti, a među njima i direktori gerontoloških centara iz drugih vojvođanskih mesta, Apatina, Vrbasa, Mola....

Uz sadržajan i likovno dobro ostvaren prateći katalog, na čijim su stranicama reprodukcije svih izloženih dela, izložba slika „Odraz čežnje – trag dobrote“, biće tokom godine viđena i u galerijama nekoliko drugih gradova.

O nama

Gerontološki centar "Sombor" je institucija od posebnog društvenog interesa, koja se bavi socijalnom zaštitom penzionera i svih starih lica.

Kako kažu podaci ahrivske građe, koreni ove institucije datiraju još iz prve polovine 18. veka...

Čitaj dalje

Usluge

Ugostiteljstvo i smeštaj "B" kategorije, za prolazne goste, su dodatne delatnosti ove Ustanove.

Smeštajni kapacitet čine ležajevi u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama, te apartmanima...

Čitaj dalje

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo. More details…