četvrtak, 31 januar 2019 15:03

Susret u somborskom domu penzionera: Gajde od melemnog dejstva

Ostvarena scensko-muzička duodrama „Sanj'o sam onomad“ uz učešće gajdaša Maksima Mudrinića i glumca Nikole Pejina, poslenika kulture i čuvara narodne baštine iz Sivca.

Prvi program u novom ciklusu javne tribine „Susret u lepoj reči“ koju pred kraj svakog meseca u svom prostoru priređuje Klub penzionera „Selenča“ koji deluje pod okriljem Gerontološkog centra Sombor, bio je u znaku otkrivanja lepote i vrednosti gajdi kao drevnog muzičkog instrumenta sa lepim i pažnje vrednim tragovima u muzičkoj tradiciji posebno srpskog naroda na tlu Vojvodine. Program je ostvaren u sredu, 30. januara, a gosti starih ljudi – korisnika usluga u oba objekta Gerontološkog centra Sombor (na Prvomajskom bulevaru i na Apatinskom putu) bili su dvojica poslenika kulture iz Sivca, proslavljeni gajdaš Maksim Mudrinić i veoma daroviti glumac-amater Nikola Pejin, član Dramske sekcije „Velimir Veljo Santić“ u sivačkom Domu kulture, koji je ovom prilikom izveo nekoliko scenskih fragmenata iz svoje monodrame „Sanjo sam onomad“ rađene po tekstu Budimira Popadića, a u režiji Maksima Mudrinića.

Nastupu je prethodilo slovo o učesnicima programa koje je kazivao urednik i voditelj tribine „Susret u lepoj reči“ književnik David Kecman Dako. Posebno je istaknuta kulturna misija Maksima Madrinića kao čuvara kulturne baštine i čoveka koji je uspeo da reafirmiše gajde kao tracionalni muzički isntrument kojem je pretilo iščeznuće sa muuzičke scene.

Ne samo da je veoma cenjen kao izvođač narodnih pesama uz gajde, Maksim Mudrinić je nadaleko znan i kao ugledni graditelj gajdi, a osnivač je organizator gajdaškog etno-kampa koji se svake godine održava u Sivcu. Iz njegovog kampa tokom minulih nekoliko godina izašlo je preko pedeset mladih i dobro obučenih gajdaša, među njima i nekolimko iz Sombora, tako da za gajde više nema zebnje da će iščeznuti iz vojvođanskog melosa.

Ovaj muzičko-scenski rogram trajao je gotovo ceo sat i naiša je na veoma lep prijem. Pri kraju se uz Maksimove gajde i zapevalo i zaigralo, te se i na delu pokazalo da gajde imaju i lekovito, melemno dejstvo.

O nama

Gerontološki centar "Sombor" je institucija od posebnog društvenog interesa, koja se bavi socijalnom zaštitom penzionera i svih starih lica.

Kako kažu podaci ahrivske građe, koreni ove institucije datiraju još iz prve polovine 18. veka...

Čitaj dalje

Usluge

Ugostiteljstvo i smeštaj "B" kategorije, za prolazne goste, su dodatne delatnosti ove Ustanove.

Smeštajni kapacitet čine ležajevi u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama, te apartmanima...

Čitaj dalje

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo. More details…