utorak, 30 oktobar 2018 10:29

Likovne kolonija u somborskom Domu penzionera: MIHOLJDANSKE LIKOVNE PRIČE

 

"Miholjdanski krajolik“ naziv je likovne kolonije koju u svom prostoru, u Domu penzionera na Prvomajskom bulevaru, organizuje Gerontološki centar Sombor. Po mnogo čemu jedinstvena stvaralačka manifestacija ustanovljena je sredinom oktobra 2017. godine kada je u njenom radu, po pozivu selektora i urednika Davida Kecmana Dake, inače, autora celog koncepta ovog umetničkog projekta, učestvovalo jedanaest slikarki mahom akademskog zvanja.

U drugom, trodnevnom sazivu „Miholjdanskog krajolika 2018“, koje je održano od 26. do 28. oktobra, učestvuje dvanaest slikarki: Kristina Benja, Mila Aleksić, Đurđica Mrkailo, Danijela Tasić Cvetković i Tatjana Armuš, umetnice iz Sombora, Sandra Janjatović i Kristina Palanjuk, iz Novog Sada, Ljiljana Nedeljkov, iz Bačke Palanke, Snežana Davidović, iz Kule Verica Čupić Jošić, iz Bačkog Jarka, Milijana Radovanović, iz Vrbasa, te Marija Lepojević Rakić, akademska slčikarka iz Čonolje koja danas živim i stvara u Švajcarskoj.

- Specifičnost ove likovne kolonije – ističe selektor David Kecman Dako- sadržana je najpre u tome što u njenom radu učestvuju samo žene, a potom što od svake učesnice u umetničkoj riznici somborskog Gerontološkog centra ostaje po dve dela, odnosno diptih kojim se predočava autorska likovna priča, a u njoj ono suštinsko u likvnom konceptu svake umetnice. Izrazit je njihov lični pečat, kolorit i posve originalno, u mnošto slikara veoma razaznatljivo likovno znakovlje, velika različitost u pogledu tematike i likovne poetike, a sve se to samo sobom zbira u zanimljivost i vrednost zbirke Gnjerontoškog ventra, organizatora i domaćina „Miholjdanskog krajolika“, kakve ne bi bilo bez radionice ovakvog koncepta.
Izložba od dvadeset i četiri likovna ostvarenja nastala o ovom sazivu „Miholjdanskog krajolika“ biće priđena najpre u Somboru, u Galeriji Kluba penzinera „Selenča“ na Prvomajskom bulevaru, a potom i u drugim vojvođanskim gradovima.

O nama

Gerontološki centar "Sombor" je institucija od posebnog društvenog interesa, koja se bavi socijalnom zaštitom penzionera i svih starih lica.

Kako kažu podaci ahrivske građe, koreni ove institucije datiraju još iz prve polovine 18. veka...

Čitaj dalje

Usluge

Ugostiteljstvo i smeštaj "B" kategorije, za prolazne goste, su dodatne delatnosti ove Ustanove.

Smeštajni kapacitet čine ležajevi u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama, te apartmanima...

Čitaj dalje

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo. More details…