×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /www/webvol30/ok/5mqww1260jrag0x/gcsombor.org.rs/public_html/images/stories/vesti/2017/2017_05_03_tribina
sreda, 03 maj 2017 09:56

Prva tribina u Klubu penzionera Selenča "O pčeli i njenim melemima"

S velikom pažnjom primljena je i propraćena prva u nizu najavljenih  tribina „Susret u lepoj reči“ koja je u petak, 28. maja, održana u Klubu penzinera „Selenča“, koji koji deluje pod okriljem Gerontološkog centra Sombor, u objektu na  Prvomajskom bulevaru. 

Velikom broju zainteresovanih za ovaj program zdravstveno-obrazovnog karaktera obratio se najpre Zoran Drča, v.d. direktora ove ustanove, koji je izrazio nadu da će programski sadržaji ovakve vrste naći dostojno mesto kako u samom Gerontološkom centru, tako i u gradu, jer će svi i ubuduće biti u znaku zdravstvenog, edukativnog, kulturnog i prosvetnog, osvetljivačkog sadržaja i karaktera, a u njihovoj realizaciji učestvovaće ljudi od znanja i sa statusom penzinera. 

Usledila je i potvrda svrsishodnosti tribine koja je, inače, bila u znaku teme „Slovo o pčeli“, o čemu je tokom jednočasovnog trajanja govorio primarijus dr Vidoje Kulić, istaknuti zdravstveni radnik u penziji, ali i pčelar-hobista, koji se pčelarenjem bavi gotovo tri decenije. Autor je knjige „Pčele nas hrane i leče“ čije je drugo izdanje predstavljeno na ovoj tribini. 

– U novije vreme čovečanstvo je postalo svesno posledica nepravilne ishrane. Na čelu lestvice prirodne zdrave hrane nalaze se pčelinji prizvodi: med, pčelinji polen, perga, matični mleč i propolis.... Pravilnim uzimanjem pčelinjih proizvoda, u dovoljnoj količini, jačamo odbrambene sposobnosti organizma, podstičemo rast i razvoj, reč li je o deci i mladima, usporavamo proces starenje, štitimo organizam od infekcija, dejstva slobodnih radikala, malignih bolesti i jačamo opštu, fizičku i umnu sposobnost. I pored toga što su dokazana hranljiva i lekovita svojstva pčelinjih proizvoda - istakao je tokom izlaganja i adekvatne video-prezentacije dr Kulić - u nas je potrošnja meda izuzetno mala, ispod pola kilograma po glavi stanovnika, a potrošnja ostalih proizvoda još i manja. To je posledica slabe prosvećenosti, nedovoljne obaveštenosti o pravilnoj iskrani, ali i slabe popularizacije pčelinjih proizvoda u kojom pčelari treba da prednjače. 

Završetak tribine u dupke punom prostoru Kluba penzionera Selenča bio je u znaku izlaganja o prevenciji i lečenju pčelinjim proizvodima uz prezentaciju recepata za njihovo spravljanje i korišćenje i davanja odgovora na postavljena pitanja . 

Sadržajnosti, širini i kvalitetu ovog susreta doprineo je deo programa koji je bio u znaku književnog slova o pčeli, kao temi prisutnoj u Bibliji i drugim svetim knjigama, ukazivanju na to kakvu pažnju pčeli kao biću, organizaciji pčelinjeg društva kroz minule vekove daje nauka i najveći umovi čovečanstva, poput Aristotela, Aleberta Ajnštajna, Nikole Tesle, posebno pesnici. Pročitane su i tri pesme o pčeli sa stranica knjige „Sveti žar“ autora Veroljuba Vukašinovića, književnika iz Trstenika. 

Primereno sadržaju tribine „Slovo o pčeli“ i završetak je bio u takvom znaku. Uz kaficu i sokove, svi posetioci bili su posluženi kolačima napravljenim u obliku trmke-pletene košnice, koje je za ovu pruiliku pripremila gospođa Velinka Ćurić, korisnica Doma penzionera. 

Urednik i voditelj programa bio je David Kecman Dako, novinar i književnik.

O nama

Gerontološki centar "Sombor" je institucija od posebnog društvenog interesa, koja se bavi socijalnom zaštitom penzionera i svih starih lica.

Kako kažu podaci ahrivske građe, koreni ove institucije datiraju još iz prve polovine 18. veka...

Čitaj dalje

Usluge

Ugostiteljstvo i smeštaj "B" kategorije, za prolazne goste, su dodatne delatnosti ove Ustanove.

Smeštajni kapacitet čine ležajevi u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama, te apartmanima...

Čitaj dalje

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies) kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo. More details…